Yrkesfiskarnas vardag är slitsam. De ger sig ut på havet även i kraftig nordanvind och full snöstorm. För att få lönsamhet i verksamheten blir förädlingen allt viktigare.Det är länge sedan jag senast såg så här mycket gös på en gång. Stora, fina gösar. Det är riktigt bra grejer som Leif Bergman står och filear.Han är blixtsnabb med filékniven.

Så fort gösen är klar ska också strömmingen, siken och abborren tas om hand.Småskaligheten är styrkan. Leif och hans bror Hasse Bergman säljer inte endast fångsten, utan de förädlar den också. De rensar och filear. De röker, gravar och gör inläggningar. Förädlingen blir allt viktigare.Fastän yrket är fysiskt krävande är det en självklarhet för bröderna Bergman att fortsätta fiska. "Det är en livsstil. Vi kan ju inte heller bara slå dank", säger Hasse.Han säger att fiskare är något som man föds till och friheten är det han värdesätter allra mest.Tjusningen är att under en klarblå himmel, en solig sommardag åka ut på sjön för att vittja sina nät.